1

Geri Vites Aydınlatma

Araçlarda aydınlatma dendiği zaman akla ilk gelenler uzun ya da kısa farlar olsa da sinyaller ve stop lambaları da dahil olmak üzere geri vites aydınlatmalar da bulunur. Araçların marka ve modellerine göre değişiklik gösterebilmekle birlikte her araçta bulunması zorunludur.

Geri vites aydınlatma nedir?

Geri vites lambaları aracın arka aydınlatma kısmında bulunan, aracın geri viteste olduğunu ve dolayısıyla da geriye doğru hareket edeceğini işaret eden lambalardır. Geri vites aydınlatma sistemine fren (stop) lambası, sis lambaları ve sinyal lambaları dahildir. 

Aracın marka ve modeline bağlı olarak bir ya da iki tane bulunması, bazı üreticilerin tercihlerine bağlı olarak harici olarak takılması gibi değişkenler söz konusu olsa da her araçta bulunması zorunludur. Yine her araçta olmasa bile pek çok araçta geri vites lambalarının zarar görmesi halinde yedek lamba özelliği bulunur.

Aracın geriye gitmesi sırasında hem aydınlatma hem de ikaz görevi gören geri vites lambaları estetik bir fonksiyona sahip olsa da esasında güvenlik açısından çok önemlidir.

Geri vites aydınlatma çeşitleri nelerdir?

Geri vites aydınlatmaları farklı çeşitlerde yer alabilir. Araç üreticilerinin tercihleri doğrultusunda belirlenen geri vites aydınlatmaları aslında tek bir aydınlatmayı işaret ediyor olsa da aslında sis farları, stop farlar, sinyaller de bu sisteme dahildir.


Geri vites aydınlatma çeşitlerinde fark nedir?

Geri vites aydınlatma çeşitleri arasında tek duy, çift duy olması, farklı lümen değerleri, geri vites haricinde sinyaller, stoplar, sis farlarından hangisi için kullanılabilir olduğuna bağlı olarak değişir.

Joyecar’da bulabileceğiniz Joyecar X Serisi içinde bulabileceğiniz 1156 P21W BA15S 180° geri vites lambası tek duydur. Aynı zamanda fren, sinyal, park, stop, gündüz farları olarak kullanılabilir. Bununla birlikte aynı seri içinde yer alan T25 3157 3156 ürünü ise fren, sinyal, stop, gündüz farları olarak işlev görür. 

Yine X7 serisi içinde görebileceğiniz gibi bazı ürünler tek duy iken bazı ürünler çift duydur. Yanı sıra lümen değerleri de 2300 ve 2600 olarak değişebilir. Bu gibi farkların hepsi aracın marka ve modeline bağlı olan değişkenlerdir.

Geri vites aydınlatma nasıl takılır?

Bazı farklılıklar olsa da geri vites lambasının değiştirilmesinin temel prensibi aslında her araç için aynıdır. 

Öncelikle aracın arka aydınlatma sistemine elektrik gitmediğinden emin olmalısınız. Bunun akabinde ise aracın stop lambaları sökülmeli ve soketleri çıkarılmalıdır. Stop lambasının çıkarılmasının ardından sis farı ve geri vites lambasının bağlı olduğu plaka ayrılır ve içinde yer alan geri vites lambası çıkarılır ve yenisi takılır.

Geri vites aydınlatma kimler tercih edebilir?

Geri vites aydınlatma bütün araçlarda olması zorunlu bir aydınlatma sistemi olduğu için herkes tarafından tercih edilebilir. Ancak bazı sürücüler geri vites aydınlatmalarını halojen ampuller yerine LED ampuller ile değiştirmek isteyebilir. Bu durumda da trafik kuralları ve güvenliğini ihlal etmeyecek, yasal uygulamalar dışına çıkılmayacak şekilde sadece daha güçlü bir aydınlatma olması açısından geri vites aydınlatmalarını LED ampuller takılı olacak şekilde tercih edebilirler.

Geri vites aydınlatma hangi araçlara uygun değildir?

Geri vites aydınlatması tüm araçlar için uygundur ancak her aydınlatma her araç için uygun olmayabilir. Arka aydınlatma sistemi tek parça olarak dizayn edilen geri vites aydınlatmalar için kullanılabilecek olan ürünler harici sistem için uygun olmayabilir. Yine lambanın lümen değeri, duy sayısı gibi değişkenler de araçtan araca farklılık gösterebilir.

Siz de aracınız için uzun ömürlü, kaliteli ve dayanıklı bir geri vites aydınlatması almak için Joyecar ürünlerini yakından inceleyebilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR